WAAROM EEN MIX FOKKEN?
Spaanse en Portugese paarden zijn eeuwenlang gefokt op hun bruikbaarheid, loyaliteit en karakter. Ze worden geroemd om hun flexibiliteit en natuurlijke vermogen te sluiten. De laatste jaren verschijnen ze in de dressuur wereldtop waar ze zich kunnen meten met de beste warmbloedpaarden.

De reden om Nederlandse warmbloeden met Iberische paarden te kruisen is dat Nederlands paarden heel atletisch zijn en ruim kunnen bewegen, maar juist hun vermogen te sluiten en licht te worden voorin, zou nog fijner kunnen.

 

Het doel van gemixt fokken is 'het beste van beide werelden' te combineren op zoek naar een mooi en goed hanteerbaar dressuurpaard voor de breedtesport.

 

In Spanje en Portugal wordt al jaren kruislings gefokt tot groot enthousiasme van de ruiters en met aansprekende sportieve successen. Er is internationaal veel vraag naar deze paarden. In Nederland kunnen ze nu geregistreerd worden bij het AES en het KWPN. De eerste generatie kan het achtervoegsel CDN (Crossbred dressage horses of the Netherlands) voeren, in navolging van Spanje en Frankrijk, waar ze het achtervoegsel CDE en CDF hebben. Daarmee worden deze kruislings gefokte paarden op den duur op wedstrijdterrein en in pedigrees in heel Europa herkenbaar.

 VOLWASSEN 'MIXEN'  PRE & LUSITANO IN BEWEGING
potros-de-pura-raza-espanola-de-capa-bay