top of page

 

Wie zijn deze fokkers en wat drijft ze? 

 

De mensen betrokken bij kruislings fokken hebben allemaal in hun jonge jaren fanatiek wedstrijden gereden en zijn gaandeweg met Iberische paarden in aanraking gekomen.

Ze zijn gevallen voor de geweldig loyale en meewerkende karakters van deze dieren, wat door eeuwenlange strenge selectie op bruikbaarheid in deze paarden's DNA verankerd zit.

Wij zien een groeiende behoefte aan goed lopende maar minder scherpe paarden voor de amateur en breedtesport ruiter. Binnen de warmbloed fokkerij worden steeds paarden met fantastische bewegingen gekruist met paarden met nog fantastischer beweging. Dat levert voor de topsport geweldige sportpaarden, maar voor de niet topsporter zijn deze paarden nog al eens te ruim bewegend en scherp.

Wij vinden het een leuke uitdaging om te kijken of het combineren van de sterke eigenschappen van beide rassen, wellicht "the best of both worlds" kan opleveren.

Wij hebben binnen Portugal en Spanje een netwerk van andere kruisingen fokkers opgebouwd, waarmee we overleg hebben en waar voor ons veel relevante informatie vandaan komt. 

We stellen ons graag voor 

Contact opnemen kan via marlies@stoeterijdehogeginkel.com

Fokkerij « Elevage de Saint Jean » is gesitueerd op 30 hectaren in Bretagne, Frankrijk. De Nederlandse Christine Nevejan fokt daar sinds 15 jaar volbloed Lusitano Paarden en was 4 jaar lang president fokkerij van het Franse studbook. Haar zilveren medaille Lusitano merries, die gefokt zijn op buitengewone beweging, elegantie en evenwichtig karakter zijn de afgelopen 3 jaar gekruist met top warmblood dressuur hengsten zoals Secret, For Romance II, Incredible, Jovian, Downtown & Quasi Gold.

In Augustus 2022 werd haar Rumi de St Jean (Secret x Mantra via Spartacus) Nationaal Frans kampioen dressuur veulen. 

De eerste 3 en 4 jarige kruisingen worden nu zadeldak gemaakt.

.

Voor informatie Facebook Elevage Saint-Jean 
 

Stal de Bonte Drie
De Bonte Drie
De Bonte Drie

Stal de Bonte Drie ligt in het uiterste Noorden van het land en is een fokkerij en trainingsstal, waar het accent ligt op Iberische paarden.
Miranda Nouwens heeft zich sinds 2018 toegelegd op het kruisen van barokke paarden (PRE en Lusitano merries) met warmbloed (KWPN) hengsten. De inmiddels 3 en 4 jarige kruisingen worden professioneel getraind door de Esther van Velzen. De 5 jarige hengst Nachtwacht wordt met succes op KNHS wedstrijden uitgebracht. 
De kruisingen uit Toto jr, For Ferero, Dettori,  zijn zeer veelbelovend en beeldschoon.

Voor informatie:
www.debontedrie.nl

Stoeterij de Hoge Ginkel ligt in de bossen in het midden van Nederland.
Marlies Reibestein hoopt haar fokdoel; goede en hanteerbare paarden, te bereiken door:

Merries

Bij aankoop streng op gezondheid te keuren, dagelijks in de hand te hebben en op karakter te testen onder het zadel.

Hengsten

We gebruiken alléén hengsten die een 9 of 10 voor karakter (ridability) in hun aanleg-test hadden. Er zijn heel veel goed bewegende warmbloedhengsten, deze zullen allemaal goede gangen toevoegen, wij waarderen karakter boven beweging.

 

Veulens

Aangezien karakter een combinatie is van "nature en nurture", besteden we heel veel tijd aan de imprinting. Onze veulens komen dagelijks in de hand, zijn s'avonds op stal, worden trailermak gemaakt, leren vast te staan, kennen de hoefsmid, lopen aan de hand mee, gaan met hun moeder mee op bosritjes en kunnen zonder hun moeder rustig alleen op stal zijn, tegen de tijd dat ze afgespeend worden.


Voor informatie:
www.stoeterijdehogeginkel.com

Coudelaria Odemira legt zich toe op het fokken van Pure Sangue Lusitano en

CROSSES.

Het doel is functionele, veelzijdige paarden te fokken die geschikt zijn voor Working Equitation, Dressuur en Klassieke rijkunst.

De stoeterij beschikt over hoge kwaliteit Lusitano merries en heeft over de jaren prachtige Lusitano's voortgebracht. Sinds een aantal jaren worden zij ingezet in de kruisingen fokkerij , dat leverde  beeldschone crossbreds op, die steeds razendsnel verkocht werden.

In 2022 werden er twee 'Helgstrand' veulens geboren, eentje van Dynamic Dream en eentje van Danciero, hier op de video al te zien. In 2023 werd weer een Dynamic Dream veulen en een Jameson RS2 veulen geboren.

Voor informatie: www. coudelaria-odemira.nl

Stal Vreedenburgh wordt gerund door Hester Bischot en Marco Boavista. Zij hebben zich nadrukkelijk gespecialiseerd in het Lusitano paard. Hester heeft al meerdere Lusitano's tot de Grand Prix gereden.

In 2022 zette zij één van hun Lusitano merries in voor de kruisingen fokkerij, aangepaard met de prachtige hengst Las Vegas leverde dat direct het kampioen veulen van de kruisingen keuring op.

www.stalvreedenburgh.nl of www.hesterbischot.nl


 

bottom of page